VaccineSpecialisten logo

Dengue feber

Denguefeber og vaccinen forebyggende denne infektion:

Dengue feber forekommer i mere end 120 lande i tropiske og subtropiske områder. Denguefeber er den myggebårne sygdom, der spreder sig hurtigst på verdensplan. Derfor udbredes risikoen for smitte med denguefeber også til flere og flere områder i verden.

Eksempler på nogle af de lande, hvor du kan være i risiko:

Asien: Thailand, Vietnam, Malaysia, Indonesien, Sri Lanka, Filippinerne, Cambodia, Indien, Japan.
Sydamerika: Brasilien, Argentina, Peru, Colombia, Venezuela.
Nordamerika: Mexico, Costa Rica, Cuba.
Afrika: Kenya, Uganda, Tanzania, Seychellerne, Madagaskar.
Oceanien: Australien.
Europa: De seneste år er der blevet rapporteret tilfælde af denguefeber i Spanien og Portugal – blandt andet ved populære turistdestinationer som Ibiza.

CDC - Risikoområder Verden for Dengue feber

Dengue feber skyldes et flavivirus, dengue virus (DENV), hvoraf der er fire forskellige serotyper: DENV-1, DENV-2, DENV-3 og DENV-4, hvilket betyder at man kan få dengue feber mere end én gang.
Dengue virus overføres af myggearten Aedes aegypti, som er tilpasset til at trives og yngle i bymæssig bebyggelse og stikker fortrinsvis før solopgang og sidst på eftermiddagen før solnedgang.

Risikoen for at blive smittet med dengue feber ved rejser til endemiske områder er omkring 1% per måneds ophold.
Omkring 75% har denguefeber uden gener og kun omkring 25% bliver alvorligt syge.

Inkubationstiden er 3-8 dage. Symptomerne er høj feber, hovedpine, smerter bag øjnene, muskel- og ledsmerter (deraf navnet ”brakebone-fever”) og nogle udvikler udslæt. De fleste bliver raske i løbet af 4-7 dage, men kan være trætte i en længere periode. Nogle vil udvikle komplikationer i form af blødningstendens (dengue hæmorragisk feber) og kredsløbskollaps (dengue shock syndrom).
Der er større risiko for at få alvorlige komplikationer, hvis man tidligere har haft dengue feber.

  • Dengue feber ses i udbrud også i USA og områder tilknyttet USA.
  • Dengue feber ses i Amerikansk Samoa, Puerto Rico, and på U.S. Virgin Islands og i Federated States of Micronesia, the Republic of Marshall Islands og the Republic of Palau.
  • I USA er lokal spredning af dengue feber blevet rapporteret i Florida, Hawaii, Texas og Arizona.

Forebyggelse:

Der er i 2023 lanceret en vaccine mod dengue feber og rejsende til områder med dengue feber kan tilvælge denne vaccine: Qdenga®

Qdenga® beskytter mod alle fire denguefeber virustyper.og kan gives til alle fra alderen 4 år og op. Vaccinen administreres som en subcutan injektion og i et program med to doser; dag 0 og 3 mdr. Producenten oplyser, at der er 80% dækning efter 1. dosis.

Selvom man tilvælger vaccinen mod Denguefeber, så bør man altid beskytte sig mod myggestik. I praksis betyder det beskyttende beklædning og myggebalsam på alle udækkede steder, specielt i de tidlige morgentimer og sidst på eftermiddagen. Se i øvrigt:

Myggestiksprofylakse

Rejsende, der tidligere har haft dengue feber frarådes ikke at tage til områder med risiko for dengue feber, men kan overveje vaccinen.