VaccineSpecialisten logo

Vaccination mod Japansk hjernebetændelse

Vaccination mod Japansk hjernebetændelse

Japansk hjernebetændelse (JE) skyldes infektion med Japansk Encephalitis Virus (JEV), som er et flavivirus i familie med gul feber virus.

Sygdommen er udbredt i store dele af Asien og også i store dele af Australien: Udbredelse Japansk hjernebetændelse - CDC

JEV findes primært hos grise og vandfugle, men kan overføres til mennesker via stik af myg tilhørende arten Culex. Risikoen for at få JE, er derfor størst ved ophold i landområder og der er, ved længerevarende ophold i byområder, normalt meget lille risiko. Det er kun 1:25-200 af de der bliver smittet, der udvikler hjernebetændelse, men risikoen stiger med alderen.
JE er dog en yderst alvorlig sygdom med en dødelig på omkring 30% og af de der overlever har 50-60% hjerneskader og varige neurologiske mén.

Generelt er risikoen for at få JE begrænset. Der er dog beskrevet to tilfælde af JE hos danske rejsende efter kortvarig ophold henholdsvis på Bali og i Cambodja. I visse områder, fx Thailand, er risikoen størst i regntiden, der normalt strækker sig fra maj-oktober. Der er ind imellem epidemier med JE hvor risikoen for smitte kan stige til 1:5.000 per måned.

Vaccine:

Vaccinen Ixiaro®, indeholder inaktiveret JEV dyrket på veroceller.

Til børn >3 år og voksne omfatter primærvaccination to doser (0,5 ml) givet med 28 dages interval. Børn >2 mdr-3 år kan vaccineres med halv dosis (0,25 ml) med samme interval.
Ved forsat risiko for JE anbefales en revaccination efter 12-24 mdr. Beskyttelsen efter en booster-dosis er 10 år. Det er vist at personer, der er primærvaccineret med den tidligere anvendte japansk encephalitis vaccine (JE-VAX), kan revaccineres med en enkelt dosis Ixiaro®, helt op til 20 år efter primær vaccination.

Voksner mellem 18-65 år har mulighed for, at blive vaccineret i et fremskyndet program med to doser givet med 1 uges interval. Derefter er man dækket 2 år. En booster-dosis, 12-24 mdr. efter, kan også her være tilrådelig ved fortsat risiko.

Fraset allergi over for indholdsstoffer er der ingen kontraindikationer mod vaccination.

Rejsende kan reducere risikoen for at få JE ved at beskytte sig mod myggestik. Vaccination mod JE anbefales efter individuel rådgivning, både til langtidsrejsende og til korttidsrejsende - afhængig af rejsemåde, rejseadfærd og destination. Vaccinen anbefales oftest ved mere end 28 dages ophold i områder med transmission af JE og hvis man under opholdet, uanset varighed, er i øget risiko for myggestik.. Der er størst risiko ved ophold i fugtige landområder med grisehold og vadefugle. Samt ved ophold i områder med pågående epidemi.

Denne anbefaling er vejledende.