VaccineSpecialisten logo

Myggestiksprofylakse

Sygdomme overført via myg:

Mange infektioner overføres af myg. Dette er bl.a. gul feber, malaria og dengue feber. Det er anbefalet at forsøge at reducere risikoen for overførsel af smitte, ved at beskytte sig mod myggestik med:

Løs dækkende beklædning og brugen af myggebalsam på alle udækkede hudområder.

WHO anbefaler at man som myggebalsam enten anvender

  • Autan®, som indeholder icaridin, eller anvender
  • 20-30% diethyltoluamid (DEET)-holdige præparater. Disse produkter giver beskyttelse i omkring 4 timer, men kortere hvis man sveder meget eller bader.

Autan og DEET beskytter ydermere mod bid af sandfluer og flåter.

I Danmark har man mulighed for at købe Autan®. Der er dog kommet et andet myggemiddel på det danske marked og dette skulle angiveligt indeholde en lavere mængde af DEET. Andre DEET-holdige præparater kan købes i de fleste andre lande. 

Andre former for myggebalsam og myggebalsam baseret på citronella-olie giver kun kortvarig beskyttelse, 20 minutter, og anbefales derfor ikke.

Malariamyg er aktive fra solnedgang til solopgang, men andre myggearter, der overføre andre sygdomme er aktive hele dagen. Overnatter man i et malariaområde kan man spraye soverummet med insektspray.
Hvis man sover udendørs eller i et rum uden air-konditionering eller uden myggenet for vinduerne, anbefales det, at man sove under et permethrin imprægneret myggenet.