VaccineSpecialisten logo

Test for tuberkulose Mantoux test og BCG vaccination

Vaccine mod tuberkulose og Test for tuberkulose (Mantoux test):

Ved studieophold eller sundhedsarbejde i udlandet påkræves ofte tuberkulose-test og/eller -vaccination. Virksomhedsbesøg på hospitaler kræver også gerne denne test.

VaccineSpecialisten tilbyder en mantoux test, der påviser om du har en pågående infektion med tuberkulose, om du har været udsat for denne sygdom tidligere eller om du allerede er blevet vaccineret mod denne sygdom.

Mantouxtesten kræver 2 besøg i klinikken med 3 døgns interval. Ved første besøg lægges en lille dose tuberkulin lige under huden på underarmen og efter 3 døgn, ved andet besøg i klinikken, aflæses resultatet af testen.
Der medgives, ved sidste besøg, dokumentation for testen med beskrivelse af resultat. Denne dokumentation, på både dansk og engelsk, kan sendes som dokumentation til uddannelsesinstitution i udlandet.

Tuberkulose:
Omkring 1/3 af jordens befolkning er smittet med Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis). Globalt er der årligt omkring 8 millioner nye tilfælde af tuberkulose (TB) og med ca. 2 millioner dødsfald er TB en af de hyppigste dødsårsager.

M. tuberculosis smitter ved dråbesmitte, når en person med aktiv lunge-TB hoster og smitte kræver således tæt kontakt. Det er kun omkring 10% af de der bliver smittet, der udvikler aktiv TB. Hyppigst inden for de første to år.
Globalt er der stigende problemer med resistens mod de foretrukne medicinske behandlinger (multidrug-resistent (MDR) og extended drug-resistent (XDR) TB), som derfor gør sygdommen vanskeligt at behandle.

Vaccine mod tuberkulose:
Man har i Danmark haft rutinemæssig Bacille-Calmette-Guérin (BCG)-vaccination af børn i perioden 1946-1986. BCG-vaccinen er en levende svækket vaccine indeholdende en svækket stamme af M. bovis og er blevet anvendt siden 1924.

BCG-vaccinen skal gives i hudens aller øverste lag af en fagperson, der har kompetence inden for dette. Der gives 0,1 ml til voksne og børn >1 år og 0,05 ml til børn <1 år, og bør derfor gives af en erfaren vaccinatør.
Der udvikles et overfladisk sår på injektionsstedet 2-4 uger efter vaccination. Der kan opstå en byld, specielt hvis vaccinen er givet for dybt i huden. Desuden kan ses forstørrede lymfeknuder lokalt.

Man vaccinerer ikke HIV-smittede og andre immunsvækkede, da det kan medføre en livstruende dissemineret infektion.

Hos børn giver BCG op mod 75% beskyttelse mod de komplicerede former af TB, miliær-TB og tuberkuløs meningitis, mens beskyttelsen er dårligere mod lunge-TB.

Effekten af BCG-vaccination hos voksne er kontroversiel. Der er ikke dokumenteret effekt af revaccination.

  • Vaccination mod tuberkulose i form af BCG foreslås fortsat til rejsende til endemiske områder med incidens af TB på >25/100.000/år ved langvarig eller gentagen rejse, dvs. mindst 3-6 måneders eksponeringstid.
  • Særligt børn, som tager på selv kortere besøg i deres/forældrenes hjemland, og dermed har tæt kontakt til lokalbefolkningen, anbefales vaccineret.

Se her om udbredelsen: Tuberkulose udbredelse - CDC

Vaccination af voksne langtidsrejsende anbefales ikke rutinemæssigt, men

  • Særligt eksponerede, som fx sundhedspersonale, der kommer i kontakt med TB-patienter, kan overvejes vaccineret.

Du er altid velkommen til at henvende dig til klinikken og få mere information vedrørende tuberkulose-testen eller vaccinationen mod tuberkulose. 

Du kan både ringe på mobil: 42 26 00 00 eller sende mail til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

VaccineSpecialisten tilbyder de bedste priser for lægefaglig rådgivning inden for rejsemedicin og vaccinationer

 

VaccineSpecialisten
Klinik i Lyngby: Jernbanepladsen 10, 2.sal, 2800 Kgs. Lyngby. 
Elevator forefindes
Klinik i Virum: Birkely 6, 2830 Virum