VaccineSpecialisten logo

Vaccination mod skoldkopper

Vaccination mod Skoldkopper

Skoldkopper er en børnesygdom med feber og udslæt, som skyldes varicella-zoster virus (VZV). Skoldkopper er meget smitsomt.

Forløbet af sygdommen er mildt til moderat hos børn med normalt immunforsvar. Over 90% smittes før 10 årsalderen. Ved det fyldte 20 år har 95% af befolkningen haft skoldkopper og er beskyttet livslangt mod sygdommen. Sygdommen optræder dog også hos voksne.

Sygdommen smitter ved dråbesmitte. Dette betyder, at virus findes i spyt, hoste og nys. Virus kan også smitte via blærer på huden. Man er smittefarlig fra et par dage før, udslættet optræder, og så længe der dukker nyt udslæt op. Smittefaren ophører, når udslættet alene består af skorper.

Det tager ca. 2 uger, fra man smittes, til sygdommen bryder ud. Sygdommen begynder oftest med let feber, hvorefter et rødt udslæt opstår. Børn er som regel kun let påvirkede, mens feber og stærk sygdomsfølelse hyppigst forekommer hos voksne. Der forekommer sjældent komplikationer, men der er større risiko for mulige senkomplikationer, når man får skoldkopper som voksen. Børn kan udvikle en godartet hjernebetændelse og bakterielle hudinfektioner i udslættet kan forekomme

Udslættet starter gerne på brystet og ryggen og spreder sig så til ansigt (ofte også mundens slimhinde), hovedbund, arme og ben. Udslættet klør ofte.
Teoretisk set er det muligt at få skoldkopper to gange - selv om det er sjældent. For de allerfleste giver én infektion livslang immunitet. At få skoldkopper to gange er dog almindeligt blandt personer med nedsat immunforsvar.
Hos voksne kan VZV blive aktivt på ny og forårsage helvedesild (herpes zoster).

Skoldkopper er potentielt en farlig sygdom for nogle mennesker, idet de følgende grupper har svækket immunforsvar, og skoldkopper kan da medføre alvorlig sygdom; personer med blodkræft eller andre kræftformer, nyfødte, hvis mor ikke har haft skoldkopper, gravide i slutningen af graviditeten, hvis de ikke har haft skoldkopper og personer som ikke har haft skoldkopper og får immundæmpende medicin

Vaccination:

Der er vaccine mod skoldkopper, men den tilbydes ikke som en fast del af det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinen er blevet givet i USA siden 1995 og nu også i flere europæiske lande som 2 doser ved henholdsvis 12-15 mdr. og 4-6 år.
Vaccinen anbefales ikke til almindeligt brug i Danmark, men den kan være nyttig for personer med anden alvorlig sygdom og som har øget risiko for alvorligt forløb af skoldkopper (f.eks. leukæmi, børneleddegigt og nyresygdomme, og til børn som skal gennemgå transplantation) og for voksne, som ikke har haft skoldkopper. Der bør tages blodprøve hos egen læge forud for vaccination.

Børn med underliggende alvorlig sygdom vaccineres ved smitterisiko. Vaccinerede børn kan få en mild form for skoldkopper med få læsioner. Risikoen for komplikationer i forbindelse med sygdommen er reduceret.

Gravide bør vente med vaccination, indtil graviditeten er overstået, mens de øvrige risikogrupper kan have nytte af vaccination.

Kontraindikation mod vaccination er graviditet, pågående infektion med feber, tidligere anafylaktisk reaktion mod indholdsstoffer i vaccinen og svækket immunsystem.