VaccineSpecialisten logo

HPV-vaccination

Sygdom:

Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom.

I Danmark får 300-400 kvinder hvert år konstateret livmoderhalskræft. Mange af disse kvinder er under 45 år. Omkring 100 kvinder dør hvert år af sygdommen. Mange tusinde kvinder bliver hvert år behandlet for forstadier til livmoderhalskræft  - både med gentagne vævsbiopsier og nogle får foretaget en keglesnits-operation.

Livmoderhalskræft er forårsaget af Humant Papilloma Virus (HPV) og disse vira smitter gennem seksuel kontakt. Der findes over 200 subtyper der inddeles efter ders evne til at forårsage kræft. Der menes at forekomme omkring 100 kræftfremkaldende typer af HPV.

HPV er også årsag til kønsvorter (kondylomer)

Det er muligt at beskytte sig mod livmoderhalskræft og kønsvorter ved at blive vaccineret.

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft og nogle af vaccinerne mindsker ydermere risikoen for at få kønsvorter. Vaccination med én af de pågældende vacciner er en del af det danske børnevaccinationsprogram og tilbydes til piger i 12-årsalderen.

Mænd kan få hoved-hals-kræft samt penis- og analkræft, der er forårsaget af HPV.
Hoved-hals-kræft er den 6.hyppigste kræftform på verdensplan og er årsag til 300.000 dødsfals årligt. Antallet af, især mund-svælg-kræft tilfælde i Danmark har været i betydelig stigning de seneste 10 år og menes at skyldes HPV. Desuden kan mænd få kønsvorter, der ligeledes er forårsaget af HPV.

Desværre tilbydes vaccinen endnu ikke gratis til drenge og mænd.

Vacciner:

Der findes flere vacciner mod HPV. Vær dog opmærksom på, at der er forskel i det antal af HPV-typer de beskytter mod og derved også i dækningsgrad. De 3 forskellige vacciner indeholder beskyttelse mod henholdsvis kun 2 typer, 4 typer og helt op til 9 typer af HPV.

HPV-vaccination med Cervarix® beskytter mod: 

  • De to mest almindelige typer af kræftfremkaldende HPV (HPV-typerne 16 og 18), som er årsag til omkring 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft og som hos mændene giver penis-, anal- og hoved-hals-kræft. 

HPV-vaccination med Gardasil® beskytter mod:

  • De to mest almindelige typer af kræftfremkaldende HPV (HPV-typerne 16 og 18), som er årsag til omkring 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft og som hos mændene giver penis-, anal- og hoved-hals-kræft.
  • Desuden forstadier til livmoderhalskræft og kønsvorter (kondylomer). Kønsvorter er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme i Danmark.

Gardasil ® anbefales til drenge og mænd.

HPV-vaccination med Gardasil 9® beskytter mod:

  • De to mest almindelige typer af kræftfremkaldende HPV (HPV-typerne 16 og 18) samt yderligere 5 typer (31, 33, 45, 52 og 58), som tilsammen er årsag til 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
  • Desuden forstadier til livmoderhalskræft og kønsvorter (kondylomer). Kønsvorter er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme i Danmark.

Gardasil 9® anbefales til piger og kvinder.

Kvinder, der er fyldt 23 år, bliver indkaldt til regelmæssig screening for livmoderhalskræft. Det anbefales at tage i mod dette tilbud, også selv om de er vaccineret mod livmoderhalskræft. Det skyldes, at vaccinen ikke beskytter mod alle typer af livmoderhalskræft.

Vaccinationen virker også efter at man har haft seksuel debut og anbefales til kvinder op til 45 år. Det er derfor ikke for sent at blive vaccineret, hvis man allerede er seksuelt aktiv.
Der er set data på at kvinder helt op til 45 år eller ældre kan også have gavn af vaccination. Da ældre kvinder naturligt ofte har et lavere immunforsvar, vil en sovende HPV infektion kunne bryde op og kvinden vil have øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Efter en primær infektion, ligger virus i dvale og kan forårsager ny infektion, når ens immunsystem med alderen bliver lavere. Derfor ses livmoderhalskræft også hos ældre kvinder >70 år.

Vaccinationsprogram:

Hvis vaccination påbegyndes hos unge, som er under 14 år, så anbefales et vaccinationsprogram på 2 doser. Hvis den unge er fyldt 14 år anbefales tre injektioner på dag 0, efter 2 måneder og efter 6 måneder. Minimumsintervallet mellem 1. og 2. vaccination er en måned og mellem 2. og 3. vaccination tre måneder i et tre-dosis program. Alle tre doser tilstræbes givet inden for et år.

I flere lande vaccineres drenge mod HPV i nationale vaccinationsprogrammer. Herhjemme skal drenge og mænd dog stadig selv betale for denne vaccine. Der er dog udsigt til at det fra august 2019, også herhjemme, vil være gratis for alle drenge at modtage HPV vaccinen, idet denne vaccine sansynligvis bliver indlemmet i børnevaccinationsprogrammet for både piger og drenge.

HPV-vaccinen kan give bivirkninger lige som alt andet medicin og alle andre vacciner. Alle indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen bliver overvåget tæt i Sundhedsstyrelsen.

Der er fra EMA og de danske sundhedsmyndigheder meldt ud, at vaccinen er gavnlig og sikker.