VaccineSpecialisten logo

HPV-vaccination

Sygdom:

Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, der er forårsaget af en HPV-infektion. Peniskræft, analkræft og hoved-hals-kræft er ligeledes alvorlige sygdomme, som er relateret til HPV-infektion.

I Danmark får 300-400 kvinder hvert år konstateret livmoderhalskræft. Mange af disse kvinder er under 45 år. Omkring 100 kvinder dør hvert år af sygdommen. Mange tusinde kvinder bliver hvert år behandlet for forstadier til livmoderhalskræft  - både med gentagne vævsbiopsier og nogle får foretaget en keglesnits-operation.

Livmoderhalskræft er forårsaget af HPV, som er Humant Papilloma Virus og disse vira smitter gennem seksuel kontakt. Der findes over 200 subtyper af HPV, der inddeles efter deres evne til at forårsage kræft. Der menes at forekomme omkring 100 kræftfremkaldende typer af HPV.

HPV er også årsag til kønsvorter (kondylomer).

Det er muligt at beskytte sig mod livmoderhalskræft og kønsvorter ved at blive vaccineret.

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft og nogle af vaccinerne mindsker ydermere risikoen for at få kønsvorter. Vaccination med én af de pågældende vacciner er en del af det danske børnevaccinationsprogram og tilbydes til piger i 12-års alderen og fra 1.september 2019 også til drenge, der er fyldt 12 år fra 1/7-19 eller derefter.

Ud over livmoderhalskræft og andre kvindelige kræftformer, kan HPV forårsage, at mænd kan få analkræft. Flere kræftformer er relateret til HPV, således også kræft i penis samt mund, svælg og mandler (hoved-hals-kræft).
Hoved-hals-kræft er den 6. hyppigste kræftform på verdensplan og er årsag til 300.000 dødsfald årligt. Antallet af, især hoved-hals-kræft tilfælde i Danmark har været i betydelig stigning de seneste 10 år og menes at skyldes HPV. Desuden kan mænd få kønsvorter, der ligeledes er forårsaget af HPV.
Ved at vaccinere drenge mod HPV beskytter man dem derfor mod tilfælde af analkræft, der er forårsaget af HPV. Der er endnu ikke solid videnskabelig dokumentation for, at vaccination mod HPV også kan beskytte mod de andre kræftformer.

Vacciner:

Der findes flere vacciner mod HPV. Sundhedsmyndighederne har besluttet at benytte den 9-valente vaccine i børnevaccinationsprogrammet. De to tidligere benyttede vacciner, der indeholder beskyttelse mod færre typer, anbefales ikke mere i Danmark. 

HPV-vaccination med Gardasil 9® beskytter mod:

  • De to mest almindelige typer af kræftfremkaldende HPV (HPV-typerne 16 og 18) samt yderligere 5 typer (31, 33, 45, 52 og 58), som tilsammen er årsag til 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
  • Desuden forstadier til livmoderhalskræft og kønsvorter (kondylomer). Kønsvorter er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme i Danmark.

Kvinder, der er fyldt 23 år, bliver indkaldt til regelmæssig screening for livmoderhalskræft. Det anbefales at tage i mod dette tilbud, også selv om de er vaccineret mod livmoderhalskræft. Dette skyldes, at vaccinen ikke beskytter mod alle typer af livmoderhalskræft.

Vaccinationen virker også efter at man har haft seksuel debut og anbefales til kvinder op til 45 år. Det er derfor ikke for sent at blive vaccineret, hvis man allerede er seksuelt aktiv.
Der er set data på, at kvinder helt op til 45 år eller ældre også kan have gavn af vaccination. Da ældre kvinder naturligt ofte har et lavere immunforsvar, vil en sovende HPV kunne skabe infektion og kvinden vil have øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Efter en primær infektion, ligger virus således i dvale og kan forårsager ny infektion, når ens immunsystem med alderen bliver lavere. Derfor ses livmoderhalskræft også hos ældre kvinder >60 år.

Da mænd kan udvikle HPV-relateret kræft i penis og analkanalen samt endetarmen (analkræft) og hoved-halskræft, da anbefales også HPV-vaccinen til mænd.

Vaccinationsprogram:

Hvis vaccination med Gardasil 9® påbegyndes hos unge, som er under 15 år, så anbefales et vaccinationsprogram på 2 doser, med minimum 5 måneders interval.
Hvis den unge er fyldt 15 år anbefales tre doser givet på dag 0, efter 2 måneder og efter 6 måneder. Minimumsintervallet mellem 1. og 2. vaccination er en måned og mellem 2. og 3. vaccination tre måneder i et tre-dosis program. Alle tre doser tilstræbes givet inden for et år.

HPV-vaccinen kan give bivirkninger lige som alt andet medicin og alle andre vacciner. Alle indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen bliver overvåget tæt i Sundhedsstyrelsen.

Der er fra den Europæiske sundhedsmyndighed EMA og de danske sundhedsmyndigheder meldt ud, at vaccinen er gavnlig og sikker.